dilluns, 10 d’octubre de 2011

Rafel Bernabeu, un nou autor català a Edicions de 1984

Branko, el Dàlmata
Rafel Bernabeu
Enquadernació en rústica
Mirmanda, 83
186 pàgines
A Korčula, una illa bucòlica del mar Adriàtic, un membre de la policia sèrbia pretén erigir-se en paladí entusiasta del turisme de masses.
Branko Marković és el cor d’aquesta novel·la. La seva naturalesa amoral despunta ja en les primeres pàgines i a través d’ell anem entrant a les clavegueres d’un pretensiós complex turístic, un poti-poti a la mediterrània. Temut i odiat pels de baix, els de dalt l’utilitzen fins que un dia els interessos dels grans buròcrates s’entrebanquen amb els plans descabellats d’aquell tros de bèstia. Amb la força i la veracitat dels seus personatges, l’autor fabula i parodia un quadre complet del nostre temps: el moment en què els pins vora mar sucumbeixen a l’exotisme polinesi. Un passeig descarnat per darrere de la postal. 

Rafel Bernabeu i Rupérez (Barcelona, 1950) es considera un xarnego del Carmel que el 1961 va aprendre a parlar el català i el va convertir en el seu idioma de preferència. Va començar a treballar als catorze anys en l’empresa privada fent tota mena de feines. Llicenciat en Filosofia i funcionari de segon nivell, ha treballat els darrers vint anys a l’Administració pública. La seva passió pel detall i el seu afany de comprendre el món —i, més concretament, la pròpia societat— li han permès de viure la vida amb la intensitat d’un documentalista. Branko, el Dàlmata és la seva primera novel·la. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada