dijous, 15 de novembre de 2012

LLOP ENTRE LLOPS, la gran obra mestra de Fallada
Després de la publicació d’I ara què, homenet? i de la versió íntegra de Sol a Berlín, publicada en primícia mundial juntament amb les versions alemanya i castellana, Edicions de 1984 tradueix al català Llop entre llops, la gran obra mestra de Fallada
 


«La seva novel·la més ambiciosa... profundament commovedora...
l’autor evoca més del que es pot suportar, però no més del que cal aprendre, interioritzar i entendre.»
Alfred Kazin, The New York TimesLlop entre llops
Hans Fallada
Traducció de Ramon Monton
isbn 978-84-92440-94-8
1.216 pàgines
25 €
  Ambientada durant la República de Weimar, la novel·la Llop entre llops fa un retrat del col·lapse de la cultura, l’economia i la política alemanyes durant els anys posteriors a la Primera Guerra Mundial, i de la dura lluita de l’home del carrer per sobreviure a aquesta catàstrofe.

 «Som a Berlín, al carrer de Georgenkirch, tercer pati interior, quart pis, juliol del 1923, el dòlar costa de moment —a les sis del matí— 414.000 marcs.»

Així comença aquesta novel·la, ràpida i vibrant com un thriller, fascinant com una bona novel·la històrica i escrita amb un lirisme impactant: Llop entre llops descriu la vida a Alemanya en aquells temps ombrívols en què la incertesa quotidiana abocava els seus habitants a sortides extremes i mai abans imaginades.

Hans Fallada (Greifswald, 1893 – Berlín, 1947), de nom real Rudolf Ditzen, va aconseguir el reconeixement mundial per les seves novel·les que descrivien l’Alemanya dels anys trenta. Els seus contemporanis el veien com un dels líders del nou moviment literari alemany que cercava el realisme i l’objectivitat. L’èxit més gran de Fallada va venir amb I ara què, homenet?, que va començar a escriure el 1931, quan l’atur va augmentar fins al quaranta per cent i els nacionalsocialistes havien esdevingut una amenaça seriosa. L’any 1937 aconsegueix publicar Llop entre llops.  Menyspreat i arraconat pel règim nazi, va viure els darrers anys de la seva vida en un constant entrar i sortir dels sanatoris. El 1947, mentre preparava la publicació de Sol a Berlín, Fallada va morir d’un atac de cor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada