dimecres, 30 de novembre de 2011

«Una màquina d’espavilar ocells de nit» és una de les obres més sorprenents i celebrades de la literatura catalana dels darrers anysUna màquina d’espavilar ocells de nit
Jordi Lara
288 pàg.
isbn 978-84-15091-06-6
9,00 euros
Butxaca 1984, núm. 17

Novel·la, assaig, biografia i ficció es barregen en la història d’un jove estudiant de música que entra a formar part d’un conjunt de músics vells i estrafolaris. Amb ells, i investigant la vida i l’obra de rares celebritats artístiques del passat, descobrirà què és exactament una màquina d’espavilar ocells de nit i per a què serveix.

A les cròniques tragicòmiques, líriques o detectivesques d’aquesta novel·la descobrim «un petit món per ubicar-se en l’enormitat del món» i personatges singulars com «nàufrags feliços» que ens parlen del talent, de l’amor, de la llibertat o de la posteritat.

Un llibre que apassionarà qualsevol lector interessat o no per la música. Un llibre que diverteix, reflexiona i emociona.

Jordi Lara és escriptor i cineasta. Nascut a Vic el 1968, va estudiar música i filologia catalana i s’ha guanyat la vida escrivint i dirigint programes musicals a Televisió de Catalunya. Partidari d’una forma atemporal de modernitat i transgressió, la seva obra presenta molt sovint personatges marginals que malden per ubicar-se en la societat d’avui, amb predilecció per temes i universos que enllacen amb la tradició tractats amb un llenguatge formal innovador i molt personal. Per a la televisió, ha escrit i ha dirigit desenes de reportatges i documentals sobre música i dansa. En el camp literari és autor, entre d’altres, del retrat literari Papallones i roelles, sobre el coreògraf Salvador Mel·lo, i del monòleg Toron Toron, sobre el luthier Andreu Toron. Darrerament, ha escrit i ha dirigit el seu primer llargmetratge, Ventre blanc, una faula crua i subtil protagonitzada pels portadors dels capgrossos de Vic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada