divendres, 18 de febrer de 2011

El retorn de «Mossèn Tronxo», de Josep Maria Ballarín!!

Mossèn Tronxo
Josep Maria Ballarín
El Club dels Novel·listes, 32“Sóc d’una casa de masovers del Vinyet de Solsona. Havia de néixer a la masia, però la mare va voler tenir-me dintre les muralles de la ciutat amb més capellans per pam. Si coneixeu els usos i costums dels rostolls, haureu endevinat que sóc cabaler. Com que tot va per a l’hereu, el cabaler ni toca gica. Se l’ha de campar restant conco a casa, atrapant pubilla, fent l’escarràs on sigui. O anant per capellà.”

Mossèn Tronxo és de la mateixa lleva que La magnitud de la tragèdia: nascut enmig de la “contracultura” com un bolet fora de clap, va rebentar el sostre dels més de 100.000 exemplars venuts. Vint anys després, aquest best-seller ha esdevingut un long-seller, que vol dir un llibre per sucar-hi pa. Té fusta de gran comèdia i aires de novel·la negra: la societat que explora és la capellanada dels pobles i el mort és un escolanet de cartó.

Josep Maria Ballarín i Monset. Nat el 1920 a Barcelona. Terrassa i tornem a Barcelona. Agraït, i molt, als escolapis on acabà el batxillerat just abans de la guerra. Lleva del biberó, i no cal dir més. Sis anys de bé de Déu, tísic a Matadepera. Sense preguntar-li el parer, el susdit Déu el va fer capellà de patacada. Sis anys en un forat negre. Sis anys de prefecte i professor de ciències a Solsona. Trenta-cinc anys al Santuari de Santa Maria de Queralt, a Berga. Rebotat a Gósol per una gràcia d’Aquell en qui creu.

Fent de capellà, amb la llibertat que dóna l’Església, encara que no ho sembli, va trobar-se escrivint. Ha fet quaranta llibres, i no se’n sap avenir. Va començar per Santa Teresina i el “Francesco”. Té uns quants llibres d’aplega d’articles al diari. La Paràbola dels retorns, Homenatge a Queralt, Santa Maria, pa cada dia ( premiat), Terra Santa i torna a Gósol, La flor de l’esperança. I Mossèn Tronxo, escrit amb un somriure per l’únic de la clericalla que se sent a prop. El rector de pagès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada