dijous, 27 de desembre de 2012

ATENCIÓ VIC! UNA MÀQUINA D'ESPAVILAR OCELLS DE NIT —De la premonició a la paraula escrita. Una exposició altament recomanable

Ja coneixeu el llibre Una màquina d’espavilar ocells de nit? Fa pocs anys que es va publicar i va admirar a tot aquell que se’l va llegir, per molt allunyat de la cobla que estigués. Al cap i a la fi, no és la cobla la protagonista dels relats, sinó aquells antiherois que enfilen carreteres comarcals amb els seus instruments com si fos una road movie rural al ritme de la música de Goran Bregović en una pel·li de Kusturica, només que al ritme de la sardana i per la plana de Vic. L’humor, el record, l’homenatge a aquells vells músics obstinats de cobla però plens de vida, el llenguatge vivíssim i festiu que gasta Jordi Lara... quin gran llibre, Una màquina d’espavilar ocells de nit!

Doncs, bé, mentre els lectors de Jordi Lara fem temps tot esperant el que ens pugui deparar el futur, Edicions de 1984 us convida fervorosament a fer cap a Vic i visitar l’exposició que en Toni Casassas i en Jordi Lara han preparat, i que explica el procés creatiu —premonitori? multidisciplinar?— que porta un autor a escriure una novel·la. Una exposició, n’estem plenament convençuts, del tot recomanable. Vic, no te la perdis! 

Preneu nota: 

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE, 28 de desembre de 2012 a les 19.30 h
VÍDEO INSTAL·LACIÓ, del 07.01.2013 al 09.02.2013


UNA MÀQUINA D’ESPAVILAR OCELLS DE NIT
De la premonició visual a la paraula escrita
Toni Casassas i Jordi Lara

Aquesta exposició explora la relació entre literatura i imatge en moviment més enllà de l’adaptació cinematogràfica d’un text. Es parteix de tres moments de la novel·la Una màquina d’espavilar ocells de nit de Jordi Lara, que són invocats per realitzar accions performatives, traduïdes després al llenguatge audiovisual.
En l’espai expositiu, amb cinc films breus i un suport gràfic, es pot seguir el fil del trànsit creatiu: des del vídeo que introdueix la novel·la, passant per la peça que documenta les situacions de rodatge i el relat interartístic, fins a les tres premonicions visuals, properes al videopoema.

“Quan llegim, la nostra ment basteix imatges. Qui sap si aquestes imatges mentals que el lector va confegint no s’assemblen a les visions que un dia van assaltar l’escriptor i el van empènyer a escriure? Són les premonicions visuals, esbossos fílmics d’un text, cinematografia submergida que mai no es realitza -excepte en aquest projecte- i que podria donar lloc a nous textos».

Amb la col·laboració de Meritxell Manyoses, Àngels Agulló i Josep Maria Serracant.

ACVIC
CENTRE D’ARTS CONTEMPORÀNIES
Sant Francesc 1. 08500 Vic · Tel +34 93 885 37 04
www.acvic.org · info@acvic.org
De dilluns a divendres de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 20.00 h.
Dissabtes d’11.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada