dijous, 3 de gener de 2013

«Actualitat de Nietzsche i ‘El quadern gris’». Un article de Lluís Bonada [setmanari El Temps]

Friedrich Nietzsche és un dels autors protagonistes del Quadern gris de Josep Pla. Forma part del camí stendhalià que l’autor de Palafrugell fressa i reivindica al dietari. Stendhal i Nietzsche van formar el seu pensament literari. Les idees comunes entre Pla, l’escriptor francès i el filòsof alemany, són nombroses.

Una d’aquestes idees comunes entre tots tres la va exposar Nietzsche al prefaci de l’assaig El cas Wagner, que ara s’ha traduït al català, bo i coincidint amb l’edició fidel del Quadern gris, elaborada per Narcís Garolera. Nietzsche hi diu que hem d’exigir al filòsof, en primer i darrer lloc –i això es pot estendre a l’escriptor en general– que superi el seu temps, que es resisteixi a ser fill del seu temps, per així poder ser la mala consciència del seu temps. Per a una tasca com aquesta li va caldre, diu, autodisciplina: una profunda alienació, fredor i desencant contra tot el que era temporal, actual, modern. I com a design suprem la mirada de Zaratrustra, una mirada que abastés des d’una monstruosa llunyania el fet humà sencer, una mirada, cal entendre, que només li podia oferir la tradició. Stendhal, que es va oposar a la moda literària dominant del seu temps des d’un profund coneixement de la tradició literària, va manifestar fet i fet la mateixa idea d’atemporalitat en pronosticar que no seria llegit fins després de la seva mort.

Josep Pla va mamar la idea exposada per Nietzsche al Cas Wagner, i la va utilitzar, sense confessar-ne la paternitat, per indicar quina era una de les intencions que l’havien empès a escriure El quadern gris, la de prendre posición davant del seu temps. Els escriptors que s’abandonen al corrent, hi diu, són un mer producte del seu temps, però ell navega contra la corrupció del seu temps i per això hi proclama: “jo no sóc un producte del meu temps; sóc un producte contra el meu temps”. Nietzsche pur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada